Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 16 november 2020

PGB – “verschrikkelijk en schandalig hoe Berkelland hiermee omgaat”

Onze gemeente bezuinigt flink op de zorg. De coalitie wil dit deels oplossen door meer vrijwilligers in te zetten. Daarnaast wordt de zorg anders ingekocht en beperkt tot een aantal grote zorgaanbieders. Dit gaat ten koste van kleinere zorgaanbieders die de zorg vaak goedkoper en gerichter kunnen inzetten. D66 gelooft niet in deze oplossingen.

Ook op het PGB wordt gekort. D66 vindt eigen regie belangrijk en zet zich al lang in voor het behoud van het PGB. Naast eigen regie is een PGB vaak een goedkopere oplossing omdat daarmee duurdere zorg wordt uitgespaard. De coalitiepartijen (CDA/VVD en Gemeentebelangen) zien dit anders. De CDA wethouder ontmoedigt het PGB gebruik en heeft daarnaast het PGB tarief verlaagt naar het minimumloon. D66 is hier flink boos over geworden. Helaas, en dat zien we vaker bij deze coalitie, wil men hier niets over horen. Gelukkig zien wij ons verhaal nu ook bevestigd door Aline Molenaar van Per Saldo, een organisatie die de belangen behartigt van PGB houders.

„Verschrikkelijk en schandalig”, vindt Molenaar. „Veel gemeenten moeten op zorgkosten bezuinigen en denken bij pgb’s alleen maar aan fraude. Ze hebben niet door dat pgb’s meestal veel goedkoper zijn. Er zit zoveel onkunde bij gemeenten. Dat proberen we nu samen met de VNG bij te sturen. Berkelland kan wel stellen dat het 165.000 euro heeft bezuinigd door pgb’s te ontmoedigen, maar de gemeente is uiteindelijk veel duurder uit door hogere kosten van zorg in natura. Bovendien raken mensen de regie over hun leven kwijt. En dat is eigenlijk nog veel erger.”

https://www.tubantia.nl/achterhoek/bezuinigingen-op-zorg-berkelland-mensen-raken-regie-over-hun-leven-kwijt~a99ef390/